Skip to content

Hírek / Események | Megyeri Máté fotókiállításának megnyitója | Megnyitó Beszéd | Galbács Tamás | Képek | 2020 | 02 | 25

Megyeri Máté Fotókiállítása

Megnyitó Beszéd: Galbács Tamás

Nagy tisztelettel és szeretettel köszöntök mindenkit, Megyei Máté 7. önálló fotókiállításán. Ez a megnyitó több okból is különleges, hiszen nagyon nagy megtiszteltetés volt számomra, hogy engem kértek fel a mai kiállítás megnyitására.

Hogy ez miért is különleges? Őszintén bevallom nektek, nem szeretek a középpontban lenni, nem szeretek szerepelni, egyáltalán sok ember elé kiállni, beszédet mondani pedig főleg nem. Valami miatt most mégis elvállaltam. Előre is elnézést kérek mindenkitől, de ha megengeditek, felolvasnám gondolataimat. Mátéval ugyan nem ismerjük még igazán egymást, viszont a szüleit korábbról már ismertem, s mivel követem munkásságát, szeretem a fényképeit, ezért döntöttem úgy, hogy elvállalom ezt a nemes feladatot.

Több oka is van, amiért megtiszteltetés számomra ez a felkérés. Először is azért, mert Mátéval van néhány közös tulajdonságunk, hiszen mindketten autodidakta módon kezdtünk el fényképezni, mindketten szeretjük a természetet, s a továbbiakban pedig azért, mert kb. 1 éve tavasszal nekem is lehetőségem adódott ebben a galériában egy saját önálló kiállítás bemutatására, amikor azonban még álmomban sem gondoltam volna, hogy egy év elteltével egy tehetséges, példamutató fiatal tárlatát fogom megnyitni itt.

Máté az általános iskolai tanulmányait Balassagyarmaton, a Kiss Árpád Általános Iskolában kezdte, majd az érettségi bizonyítványt a Szent-Györgyi Albert Gimnáziumban szerezte meg. Jelenleg Fotográfus és fotótermék kereskedő, valamint Logisztikai és szállítmányozási ügyintéző képzéseken vesz részt, fejleszti tudását, s mind ezek mellett még dolgozik is. Kevés szabad idejét pedig mi mással, mint a fényképezéssel tölti.

Ha nem csal az emlékezetem, 14 éves korában kezdett el foglalkozni a fotográfiával, kezdőként egy belépő kategóriájú Nikon D3200-as kis érzékelő-s fényképezőgéppel. Azóta viszont már ő is váltott egy komolyabb kategóriájú D500-as gépvázra. A tárlaton látható képei szerintem mindenki számára elárulják, Máté többségében természetfotókat készít szívesen, melyeket a szabadban barangolva, örökít meg nekünk, s hozza be az odakint elcsípett pillanatokat a négy fal közé. 14 éves korában kezdődött a szerelem, amikor is Máté Bence világhírű, Magyar természetfotósunk tevékenysége inspirálta őt arra, hogy belevágjon a fényképezés kalandos és rejtelmes világába. Ezen tárlatán egyaránt láthatunk a régi és új fényképezőjével készült felvételeket. Jómagam is szeretek példálózni a képeimmel, hiszen nem kell mindig profi felszerelés, ahhoz, hogy megörökítsünk egy-egy csodálatos pillanatot. Aki azonban már komolyabb felszerelés és tudás birtokában van, annak valóban kicsit könnyebb lesz a dolga. Ha megnézitek a fényképeit, a képek szépen vannak komponálva, többnyire a téma, vagyis az állatok és a virágok is az aranymetszés szabályai szerint helyezkednek el a keretben.

Jegyezzétek meg, nagyon fontos alapszabály, hogy az állatok, virágok, járművek, bármilyen egyéb más témát fényképeztek, a képeken mindig abban az irányban kell nagyobb teret hagyni, amerre néznek az állatok, vagy haladnak a járművek. Pl.: egy állat lehet tőled kicsit távolabb is, s nem mindig van lehetőségünk szépen, óvatosan becserkelni, megközelíteni, ezért, ha úgy érezzük, elég közel vagyunk hozzá, aranymetszésbe helyezve egy szép tájképpel is megörökíthetjük azt. Egyszer egy újságíró barátom ’nógrádi vonatvadásznak’ nevezett el engem, hiszen manapság egy-egy vonatos fényképem is szinte ugyanúgy készül el, mint Máté vadas, vagy madaras képei. Olykor cserkelve, vagy éppen hosszú órákat eltöltve, unatkozva, izgatottan, lesben várva a pillanatra. A fiatal tehetség képei közül kettőt szeretnék kiemelni, a rókás képét, hiszen számára ehhez a képhez fűződnek a legkedvesebb élményei, valamint amin a búbos bankát láthatjátok, miközben hozza kicsinyénék eledelét, mert ez pedig az én személyes kedvencem lett.

A rókás kép egy családi séta közben készült az Ipoly-parton, bálák között sikerült Máténak becserkelnie az állatot. Szokták mondani, jókor voltál jó helyen, s a nagy adag szerencse sem hagyott el. Tudnotok kell, sok tényezőnek kell összejönnie ahhoz, hogy valaki ilyen csodálatos pillanatokat örökíthessen meg. Neki szerencséje volt, hiszen az állat több percen keresztül pózolt. Mivel a róka kölyökkorától idősebb volt, de ravaszdiságát még nem fejlesztette ki igazán, fotósunk ezért ragadhatta meg az alkalmat arra, hogy a közelségéhez képest ilyen szuper portrét készíthessen róla. Az én kedvenc fényképem a Búbos bankás kép lett, mely egy igen különleges pillanatot ábrázol. Egy édesanyát láthatunk, miközben éppen a napi betevővel érkezik az odú nyílásához, ahol fiókája már nyitott csőrével éhesen várta. Ha az ember jobban elmélyedve, megnéz egy képet, rájön arra, hogy milyen sokoldalú lehet az üzenete, vagy akár a mondanivalója, egy-egy felvételnek. Máté, barátja meghívására látogatott el egy madarak fotózására kialakított les sátorhoz, ahol napokon keresztül volt lehetősége fényképezni ezeket a különleges madarakat. A több napon át tartó kattintgatás és várakozás megjutalmazta őt a képen látható megörökített pillanattal, melyre azt gondolom érdemes volt várnia.

Számomra ezen élménybeszámolók után már csak hab volt a tortán, amikor megtudtam tőle, hogy 20 évesen elmondhatja magáról, neki már volt lehetősége arra, hogy a világhírű Máté Bencével közösen, egy lesből örökíthessen meg pillanatokat memóriakártyájára. Fiatal tehetségünk, hogy került a világhírű természetfotóssal kapcsolatba? Szerintem véletlenek nincsenek az ember életében, s ahogy korábban is említettem a szerencséje ismét vele volt, így egy fotós túrán megismerkedhet Máté Bence keresztanyjával, aki Mátét meginvitálta egy Bence által épített lesből való fotózásra. Szerintem ez egy életre szóló élmény lehetett számára, s így válhatott valóra Máté dédelgetett gyerekkori álma. Végül, de nem utolsó sorban elérkeztünk ahhoz a pillanathoz, ha megengeditek, felsorolnám Máté eddigi Díjait:

– Az Év Természetfotósa című Fotópályázaton 2016-ban az ifjúsági kategóriában Különdíjat kapott

– Országos Középiskolai Fotópályázaton 2017-ben 1. és 2. helyezést ért el

– Országos Középiskolai Fotópályázaton 2018-ban 1. és 2. helyezést ért e

– Országos Középiskolai Fotópályázaton 2019-ben 3. helyezésnek lehetett boldog tulajdonosa

– DaDalia Galéria II. Természetfotó pályázaton 2017-ben 2. helyezést ért el képe, mely kiállított képek közé is bekerült

Máté elmondása szerint ezekre a díjaira legbüszkébb, de még jó pár kisebb pályázaton szerepelt sikeresen.

Lassan a megnyitó beszédem végéhez értem, így ezennel engedjétek meg, hogy még egyszer megköszönjem a lehetőséget Varga Csillának a Szent Imre Katolikus Általános Iskola és Gimnázium munkatársának és Megyeri Máténak, hogy engem választottak erre a méltó feladatra, nagyon jól esett, hogy rám gondoltak!