Skip to content

BLOG | odakint a tájban, terepszemlén a határban | Nógrád megye legnagyobb fácános kertje, Nógrádmegyerben | 2017 | 10 | 17

Ezen a varázslatos őszi napon adódott lehetőségem eljutni Nógrádmegyerbe, Nógrád megye legnagyobb fácános kertjébe. A fácános kert felett húzódó domboldalra megérkezve, csodálatos panoráma fogadott bennünket a távolban ékeskedő Salgó-várának látványával. Fogadjátok szeretettel képeimet és Bíró Anna a Magyar Nemzeti Vidékfejlesztési Hálózat, Nógrád megyei referensének írását:

A Megyervad Kft. 2005-ben kezdte a tevékenységét családi vállalkozásként. A jelenlegi tagok a Verbói család öt felnőtt korú személye. Első években 10 ezer db fácánt neveltek, mára már ez átlagosan eléri az 50 ezer darabot. Fő tevékenységük a felnevelt madarak levadásztatása, melyeket az angol módszer szerint helyeznek ki a területre és „utánnevelnek”. Mára már két vadászterülettel rendelkeznek, ezenkívül van egy harmadik területük is, ahol vadkacsát vadásztatnak egy másfél hektáros tavon, mely a család tulajdonában van.

A fácánok vadásztatása és „utánnevelése” is saját tulajdonú földön történik, a család közel 500 hektár földtulajdonnal rendelkezik. Így gyakorlatilag a vendégek két-három napot tudnak eltölteni Nógrádmegyerben. Több vadászszervező irodával vannak kapcsolatban, így Amerikától Oroszországig, Angliától Svédországig nagyon sok külföldi vendég fordul meg náluk, valamint az igényesebb vadászatot kedvelő magyar vendégek is. Akkor tudnának teljes körű szolgáltatást nyújtani, ha megfelelő színvonalú infrastruktúrával rendelkeznének (vadászház, ebédlők a helyszínen, utak, felújított fácánnevelő telepek, stb). A vadászterületek kialakításánál sikerült a területet megtartani, tehát az elkövetkezendő 20 évre megvan a vadászati joguk. Ennélfogva ezt mi egy hosszú távú befektetésnek képzelik el. A tervezett projekt központi eleme egy interaktív vadászati tér kialakítása lenne. Ennek keretében egy beltéri helyiségben modern eszközökkel bármilyen vadászati körülmény szimulálása lehetségessé válik. 3D megjelenítés mellett a vendégeknek lesz lehetősége gyakorolni a vadászat bármely ágát. Például az apróvadas vadászatot megelőzően szimulálni tudják a tényleges körülményeket, így vendégeik – és természetesen az érdeklődők – biztonságos körülmények között próbálhatják ki a vadászat lehetőségeit. E tér jellegénél fogva alkalmas lesz oktatási feladatok ellátására is.

A mai világ követelményeinek megfelelően bármilyen 360˙-os interaktív anyag megjeleníthető lesz. A VR (Virtual Reality) segítségével akár biztonságos versenyeket is lehet majd rendezni. A projekt másik attraktív eleme a kültéri aktív vadászati élménytér lesz. Ennek keretében kialakításra kerülne egy íjász pálya, illetve egy ügyességi pálya. Ez azt a célt hivatott szolgálni, hogy azok is eljöjjenek, akik a fegyveres vadászatban eddig nem voltak érdekeltek (tanulócsoportok, de akár „passzív” családtagok is). Sajnos a vidékfejlesztési pályázati kiírások között nem szerepel a vadászturizmus, ennél fogva ott nem tudnak pályázni. A vadászház megvalósításához évekkel ezelőtt megvásároltuk a településen található 1750-ben épült Podmaniczky kúriát.

Megfelelő tervekkel és engedélyekkel rendelkeznek, hogy kialakítsanak egy 10 szobás, 20 férőhelyes vadászházat ezen ingatlanon. Továbbá még saját tulajdonukban van 2 darab fácánnevelő telep, itt sem tudtunk pályázni, mert olyan információt kaptunk, hogy a fácán az nem baromfi, ennélfogva minden baromfitelep felújítására kiírt pályázatból kimaradtak. Megállapodást kötöttek a Magyarországi Drótszőrű Magyarvizsla Tenyésztők Egyesületével, hogy a jövőben a fácános területén tartanak tréningeket a kutyák számára, valamint együtt szeretnének kialakítani egy tanpályát, ahol a vizslák elsajátíthatják a fácánvadászattal kapcsolatos alapvető készségeket.

Forrás: www.videkihalozat.eu | Bíró Anna