Skip to content

BLOG | élet a vasúton, nógrádi tájakon Galbács Tamás kalauzolásával | Szójababot szállító tehervonat közlekedett Nógrádban | 2020 | 11 | 18 – 20

Azért azt tudni kell, hogy nélkülem nem nagyon haladhat el a Nyugat-Nógrádi vasútvonalakon tehervonat, legalábbis úgy nem, hogy én ne tudnék róla.

Kedden késő este kaptam az értesítést Szlovákiából, miszerint másnap, azaz szerdán és csütörtök reggel 2 x 22 kocsi szójababot fognak leszállítani a ZSSKC mozdonyai. Az őszi, lassan a téli időszámítást figyelembe véve, úgy döntöttem, mégsem utazom órákat azért, hogy a helyszínen lehessek. Reggelente nagyon sűrű a köd és olyan korán érkezik a tehervonat, hogy vagy lesz megfelelő időjárás a képek elkészítéséhez, vagy nem, de az biztos. Nem látom sok értelmét annak, hogy egy 250 méteres 22 kocsiból álló szerelvényből csak a mozdonyokat, illetve a mögöttük látható 3-4 tehervagont tudjam megmutatni, bár ködből előbújó tehervonatos felvételem még ugyan nincsen, szóval elképzelhető hogy egyszer mégis csak megtekintem. Megmondom őszintén, valahogy a délutáni órákat illetően sem volt kedvem kimenni, mivel az üres szerelvény már sötétben szokott távozni, így a tájban már nem, csak a vasútállomáson lehet hosszú záridős felvételeket készíteni.

Ezennel én ugyan nem vettem a fáradságot arra, hogy az érintett területre kijussak, de jeleztem Anikóéknak, akik egyébként is közelebb laknak ehhez a vasútvonali pályaszakaszhoz, hogy ha szeretnék, a gyerkőcökkel megnézhetik. Végül úgy döntöttek, csütörtökön délután kimennek, s az első üres szerelvényt megnézik. Bízom benne ismét hozzájárulhattam ahhoz, hogy két gyerkőcnek apró örömet szerezhessek.

Cserében Anikótól kaptam én is 1-2 fényképet, melyet most itt meg is osztok veletek.