Skip to content

BLOG | élet a vasúton, nógrádi tájakon Galbács Tamás kalauzolásával | PSŽ a.s. Bölénye dolgozott egy 28 kocsis gabonavonat élén Kelet-Nógrádban | 2021 | 05 | 02 – 06

Az a helyzet, hogy igen jól informált voltam a vasárnapi üres tehervonat közlekedését illetően, azonban egy dologgal viszont már nem számoltam. A hétvégi csökkentett személyvonati forgalom miatt, a 81-es vasútvonalon Hatvan és Somoskőújfalu között, jobban haladhatott a szerelvény, mint azt én fejben elterveztem. Barátommal Balassagyarmatot hagytuk el éppen, amikor jött az információ, hogy Salgótarján külsőre érkezett. Ekkor már tudtam, számunkra ez most felejtős lesz. Dénes cimborám azonban résen volt, így Salgótarján környékén sikerült elcsípnie az üres menetet. A tehervonat Ferencvárosból indult, Hatvanon és Somoskőújfalun keresztül Losoncig közlekedett. Az is kiderült, hiszen a tehervonatot Losoncon szándékoztak gabonával megrakodni, így ez volt a leggyorsabb módja, hogy a vagonok a tárolóhoz eljussanak.

Dénes barátom még vasárnap küldött néhány felvételt, azzal az üzenettel, hogy ha gondolom a BLOG-on megoszthatom valamelyiket. Mivel már korábban is volt arra példa, hogy összedolgoztunk, így örömmel fogadtam az ajánlást. Képei közül az egyik, melyen a vezér intett neki, gyorsan a kedvencem is lett. Az üdvözlést itt is köszönjük, szerintem nagyon hangulatos lett így a felvétel. Mire a cikk írását majdnem befejeztem, kiderült, hogy a rakott tehervonatot ugyanezen az útvonalon, ráadásul a mai napon fogják leközlekedtetni. Dani cimbimmel napközben egyeztettünk, de akkor még egyikünk sem tudta, hogy fog alakulni a délutánunk. Végül úgy alakult, hogy jól alakult, s máris egy újabb TrainSpotterkedésbe csaptunk.

A Remot Búvár Losonc és Fülek között egy részletben, míg Fülek és Somoskőújfalu között 4 részletben rángatta fel a gabonával megrakott kocsijait. Ha jól tudom a szállítás szinte az egész napot igénybe vette, s az összeállított tehervonat végül este 6 óra előtt, néhány perccel a Csörgős személy Somosra érkezése után indulhatott lefele. Felvételeinket Kisterenye környékén szerettük volna elkészíteni, de a napos felhős időjárás nem éppen kedvezett nekünk. Elsősorban én is megröptettem volna a madaram, de az erős szélnek köszönhetően úgy döntöttem, jó lesz nekem az a talajról is. Aztán dombról a gátra, gátról a dombra meneteltünk, keresve a megfelelő fotós helyet, mert, ahogy Dénes, rólam készített képén is láthatjátok, szinte egyikkel sem voltam megelégedve. Végül a nappal szembeni domboldalt választottam, ugyan így ellenfényes lett a felvételem, viszont a vonat teles hosszát sikerült ezen a helyszínen megörökítenem. Daninak az első betervezett képét viszont nem sikerült elkészítenünk, de a Mátra hegyvonulataival és Kisterenye templomával a háttérben azért ledurrantott nekünk egy szép tájképet. Ezt követően a nemzetközi teherünk, természetesen kicsit meg is kergettük.

Gondoltuk, majd Jobbágyiig frankón beelőzünk, s majd ott a fényképeket elkészítjük. Így is lett, azonban azzal nem számoltunk, hogy Szurdokpüspökinél a vonatot félreteszik majd, hiszen a szemből érkező Bz-s személlyel itt kell kereszteznie. Jobbágyinál így volt lehetőségünk a lövésekre felkészülnünk, s az utolsó előtti fényekben a pillanatot megörökítenünk. Szándékosan nem vittem magammal állványt, de mivel felerősödött bennem a vágy, csak jó lenne mozgóképen is megörökíteni ezt a szerelvényt, nem volt más hátra, mint a probléma megoldása. Kisterenyénél a táskám biztosította a fix támpontot, míg Jobbágyinál megpillantottam barátom autójának tetejében a tükröződő Bz-t, így innen jött az ötlet, hogy a tehervonatot, ebből a tükröződő felületből örökíthetem majd meg. A vonat megérkezett, készíthettük a felvételeket. Távozását követően észrevettem, hogy a vezetőálláson ismét Gergő uralta a fedélzetet. Ezennel is köszönjük neked kürtjelzésedet, nagy élményt szereztél nekünk vele.

Dani cimbim fényképeit itt:

Dénes haverom képeit pedig itt tekinthetitek meg:

Rövid kisfilmemet pedig, ide kattintva tekinthetitek meg:

Ha tetszett a bejegyzésem, kérlek, a választható gombok valamelyikével, oszd meg te is az ismerőseiddel.