Skip to content

BLOG | élet a vasúton, nógrádi tájakon Galbács Tamás kalauzolásával | P.SZ. a.s. 753 608-as Bölénye dolgozott Nógrádban | 2019 | 01 | 07 – 10

Az utóbbi időben egyre több alkalommal szoktam mondani, Nógrádban tehervonatot fotózni, csak akkor lehet, ha jön. Ugyan pörög a forgalom így is bőven, de mégsem olyan szinten, mint pl. gyerekkoromban, amikor a Balassagyarmat – Aszód vasútvonalon napjában a személyvonatok mellett 4 teher is volt, ezen a nemzetközi szakaszon pedig, még komolyabb vegyes vonatok is közlekedtek. Ha süt a nap, ha fagy, ha hull a hó, ha esik az eső, mindegyik időjárási viszony befolyásolja a fényképek készítésének körülményeit. Elárulom nektek, ha alapjáraton csak borús idő van, azt szeretem a legjobban. Akkor nem kell odafigyelnem arra, hogy nappal szemben fotózom a tehervonatot, valamelyik oldala árnyékos lesz, magyarul, mindegy milyen szögből fényképezünk, a szűrt fényeknek köszönhetően valószínű, hogy penge képet kaphatunk. Jelen esetben sajnos nem minden nap jártam szerencsével. Voltak érdekes szituációk, azonban digitális utómunkával mégis sikerült valamilyen szinten helyrerántanom a képeket. Azért is volt fontos számomra, hogy ezek a pillanatok számomra tökéletesen legyenek megörökítve, mert ez a mozdony most először dolgozott a nógrádi, 78-as pályaszámú vasútvonalon. Végül a szakmailag is megengedett digitális korrekciók olyannyira jól sikerültek, hogy a Prvá Slovenská Železničná a.s. bicskei központjából is elkértek néhányat, melyek közül végül az egyik fényképem, a 2020-as falinaptárukon landolt. Képeimért cserébe a cég logójával ellátott szatyrot, naptárakat és tollakat is kaptam.

Számomra igen nagy megtiszteltetés azonban csak ezek után érkezett, ugyanis a képeim olyan sikert arattak az interneten, hogy több külföldi oldalon is megosztották őket. A Nógrádszakálban készült fényképem, így juthatott el Jan Hošekhez, aki a CZ LOKO mozdonyokat gyártó, cseh vállalatának marketinges igazgatója. Privát üzenetben keresett meg engem, hogy a cég 2020-ban ünnepli megalakulásának 170. évfordulóját és szeretnék, ha az én felvételem szerepelne az ünnepség apropójából kiadandó könyvben. Egy másik felvételemet pedig egy 70 cm x 50 cm méretű falinaptár téli oldalának díszítéshez kérték el. Azóta a könyvből és a naptárból is kaptam egy tiszteletpéldányt, valamint egy 16 GB-os, mozdony formájú pendriveval is megleptek. A könyvben egy teljes oldalnyi felületet kapott a szakáli fényképem, s azt gondolom igen büszke lehetek, hogy egyedüli magyarként, egy limitált darabszámban nyomtatott könyvbe kerülhetett be a fényképem.

Mellékelek néhány felvételt a megjelenésekről és az ajándékokról is, melyeket cserébe a cégektől kaptam. Ezúton is szeretném megköszönni a lehetőséget, az ajándékokat és a segítséget, akik nélkül nem jöhettek volna létre ezek a felvételek, illetve azoknak is akik bármilyen módon hozzájárultak ahhoz, hogy nekem örömet szerezhessenek!