Skip to content

BLOG | Élet a vasúton, nógrádi tájakon Galbács Tamás kalauzolásával | Nyugat-Nógrád vasútvonalainak múltja, jelene és lehetséges jövője a határ menti együttműködés tükrében | Gere József előadása | 2022 | 03 | 17

2022. március 17-én Gere József előadását hallgathatták meg a kedves érdeklődők Balassagyarmaton, a Helytörténeti Gyűjteményben. Az esemény témája természetesen, a Nyugat-nógrádi vasútvonalak múltja, jelene és lehetséges jövője volt. De, hogy is kerültem én a képbe? A rendezvény előtti napokban keresett meg Gere úr, hogy legyek szíves egy vágott videót elkészíteni a legjobb vonatos felvételeimből, amit a programba illesztve szeretne bemutatni a kedves megjelenteknek. Én nagyon megörültem ennek a felkérésnek, s úgy érzem maximálisan eleget is tettem ennek. Ugyan költőnem vagyok és nem is leszek, azonban a videó vágása közben, élmények sokasága jutott eszembe, melyekből rímeket faragva, született néhány sorocska. Ezeket a sorokat itt, a vágott kisfilmet pedig, ebben a bejegyzésben, lejjebb görgetve külön is megtekinthetitek! 

Galbács Tamás

Egy fénykép elkészítésének története

Sok-sok korán kelés, megannyi hajnali indulás,

gyaloglás, vonatozás, buszozás, kerékpározás,

de van, hogy egy repülő is szóba jöhet

utazási segédeszköznek.

Egy kis hegymászás, majd lesben várás.

Sötét van, -19°C környékén, bőven

fagypont alá kúszott a higanylé.

A vonat viszont érkezik, netán késik,

de mégis erős a késztetés bennem,

nekem már pedig mennem kell.

Napközben nem tágít a viharos szél,

mely sötét fellegeket sodor fölém.

Elered az eső, ilyenkor nem árt,

ha van a táskámban egy esernyő.

Lassan telik az idő, s hullani kezd a hófedő.

Hóviharban, a Kálvária hegy tetején,

fagyoskodva, a meleg teát kortyolgatva,

a völgyben már messziről hallatszik a hangja,

érkezik a várva várt tehervonatka,

így van a kattintás pillanatának varázsa.

A nap különleges feladata azonban az volt számomra, hogyan tudom majd megoldani azt, hogy ott lehessek ezen az eseményen, hiszen ahogy teltek a napok, jött az információ, március 17-én napközben érkezik a V HÍD Kft. Szergeje Nógrádkövesdre, az idei év első kőszállítmányáért. Sokaknak nem tetszik ám, de ugye ez van, a Galbács Tominak mint mindenhol, úgy itt is ott kell lennie. A tehervonat rakodása elég jól haladt, s végül belátható időn belül tudták meneszteni a rakott vonatot, s a fényképek elkészítése után, így Balassagyarmatra még időben érkeztem, pontosan a kezdésre, ennek köszönhetően néhány kattintás erejéig, a késő délutáni programot is megörökíthettem.

A videó elindításakor, kérlek, kattints a jobb oldalt, alul található fogaskerékre és állítsd be a legjobb 1080-as minőséget. A lejátszó sajnos alapvetően a legrosszabb felbontást ajánlja fel alapértelmezettnek!