Skip to content

BLOG | élet a vasúton, nógrádi tájakon Galbács Tamás kalauzolásával |Nosztalgia mozdonyokkal vontatott gyomirtó vonat közlekedett Nyugat-Nógrádban | 2021 | 06 | 21 – 22

Hetekkel előre, de talán egy hónapja is lehetett már, amikor megtudtam, hogy melyik napokon fog leközlekedni a szokásos gyomirtós szerelvény, a hozzám közelebb húzódó, Nyugat-nógrádi vasúti pályahálózaton.

A dátum jelen esetben nem volt más, mint június 21 és 22. Természetesen a megszokott (Vác – Diósjenő – Drégelypalánk – Balassagyarmat – Ipolytarnóc – Balassagyarmat – Aszód) szakaszra volt megrendelve a szerelvény. Először csak a keddi napra összpontosítottam gondolataimat a fényképezést illetően, de a vonat hétfői érkezése előtt néhány órával megtudtam, hogy a szerelvényt Diósjenőig egy kis dácsia-púpos kombináció fogja felhúzni!

Mivel igen ritka az ilyen látvány Diósjenőn, és a púp amúgy is az egyik kedvenc gépem, egyre inkább csesztetni kezdte a fantáziám, hogy mégis csak több helyszínen kellene meglőni! A nyár kellős közepén rakás munka az ember nyakában, a szabadidős tevekénységekre is alig jut idő, nemhogy ’vonatfotózásra’. Van, amikor elengedem ezt a sztorit (lusta vagyok, meleg van, nem akaródzik hajnalban kelni, stb.), de jelen esetben olyan szerelvényről volt szó, hogy nem tudtam ellenállni a csábításnak. Barátom este 19.00 óra környékén értesített, milyen szerelvény érkezik majd az est folyamán Jenő felől, mire válaszoltam is neki, hogy már mindenről ’is’ tudok!

Ekkor jött ám csavar a dologba, ugyanis ő felajánlotta, ha beutazom a 20.54-es hajóval (Bzmot) Balassagyarmatra, akkor kölcsönadja az autóját és másnap elég lesz majd hazavinnem neki. Így már nem is volt kérdés, hogy megyek-e, s a Jenőre érkezés pillanatait ez által meg is örökíthettem! Mire megérkeztem az állomásra, az is kiderült, hogy Jenőig az utolsó személyvonat elött feljöhet, hiszen eredetileg csak az utolsó vonat után jöttek volna!

Telt múlt az idő, a felhők szépen tornyosultak a háttérben, míg a végén már a holdat is eltakarták! A villámok is beindultak, mire a ’zöldség’, álcaruhát öltve, Diósjenő éjszakai fényeiben végre megérkezett! A púposnak elvileg Jenőig kellett segédkeznie, majd a dácsiának másnap, csak az aszódi oldalban volt rá szüksége. Jenőn a gépem már állványon volt, így videón is sikerült megörökítenem az érkezés pillanatait. Miközben elkészítettem az előre megálmodott felvételeimet az utolsó személyvonat is megérkezett.

A vasútállomáson várakozó Bz-t összeakasztották a Vácról érkezővel, s így kettő az egyben, tovább is menesztették őket. Ezt követően a gyomos szerelvény Balassagyarmatig tovább fújta a pályát, majd nyugodtan én is hazautazhattam. Másnap korán reggelről már Balassagyarmat vasútállomásának peronjait koptattam, ahol már a megérkezésemkor is szépen dorombolt a kis dácsia motorja. Felvételeim elkészítését követően Dani cimborámat összeszedtem, majd Ipolytarnócig ’vadásztuk’ a menetet. Első körben Litkén fotóztuk, míg később Ipolytarnócon a körbejárás pillanatait örökíthettük meg. Visszaútban Litkén, Nógrádszakálban, Ludányhalásziban és Szécsényben csíptük a menetet, majd ismét Balassagyarmatra érkeztünk. A fényképek és a videós felvételek is készültek ám terjedelmesen. A gyomirtó vonat Ipolytarnócról való visszaérkezését követően a púpos Balassagyarmaton ráállt a szerelvény végére, s az Aszód felé induló személyvonat előtt (11.50) menesztették Nógrádkövesdre. Kövesdig Magyarnándor előtti haladását sikerült megörökítenünk.

Mivel Nógrádkövesden személyvonati kereszt következett, bőven adódott lehetőségünk, hogy nyugodtan elkészítsük további felvételeinket! A személyvonatok keresztjét követően mi is autóba pattantunk, de mivel a kedvenc völgyemről lecsúsztunk, így Acsáig kellett követnünk a vonatunk.

Ebből adódóan Galgaguta és az Acsa közötti átjárónál is sikerült fényképezni, majd Acsát elhagyva a település után található földúti átjáróban, csak a videófelvételek rögzítésére volt időnk felkészülni! A szerelvény tovább Aszód felé fújta a pályát, ahol aztán a kis dákó le is akadt. A púpos Aszódról Hatvanig húzta fel a vonatát, míg a dacia visszavonult a Magyar Vasúttörténeti Parkba.

Kellemes időtöltést kívánok a galéria megtekintéséhez.

Kisfilmünket a vonat közlekedéséről, itt tekinthetitek meg!

Ha tetszett a bejegyzésem, az alul található ikonok valamelyikével, oszd meg te is az ismerőseiddel.