Skip to content

BLOG | élet a vasúton, nógrádi tájakon Galbács Tamás kalauzolásával | Kettő különvonat is közlekedett Nógrádban | 2017 | 09 | 09

Az érzés, amikor egy hónappal előbb megtudod, hogy Nógrádban Nohabos nosztalgiavonatozás várható, s kiderül, hogy aznap még egy másik különvonat is közlekedik majd.

A nagy nap előtt egy héttel meghívást kaptam a kis ’Piroskás’ külön vonatozásra, azonban számomra igazán nagy örömet a másnap jelentette, mikor is a Nohabos alapítvány vezetőjétől egy tiszteletjegy érkezett! Aztán megfogalmazódott bennem a kérdés, hogy fogom ezeket a vonatokat megörökíteni a tájban?!

Nem kellett sokat gondolkoznom a menetvonalon. A Balassagyarmatról induló 343-as Bz tervezett útvonala Balassagyarmat – Galgamácsa – Vác – Drégelypalánk – Balassagyarmat volt. A Bz-s különvonat Magyarnándorba érkezését kattintottam az állomáson, majd a vonat kiváló társaságával Drégelypalánkig utaztam. Eközben a belsős privát képek is elkészültek. Mivel az M61-es Nohab a mögöttünk érkező személyvonat után jöhetett fel Nógrádba, így Gergő barátomat is sikeresen durranthattam a Nohab fényképezéséhez kiválasztott páholyomban.

Nemsokára jött is a gép, s aztán készült egy-két számomra igen kiváló fénykép. A Nohabnak Drégelypalánkon volt 40 perce, s a szemből érkező Bz megérkezéséig az étkezőkocsit is a helyére, maga mögé rendezte. Indulás előtt én is felszálltam a vonatra, s Balassagyarmatig utaztam. Menet közben természetesen megörökítettem számomra néhány kedves pillanatot. Majd az egyik kedves vasutas fia hazaszállított Magyarnándorba, hogy aztán a szintén előre eltervezett fotó helyszínemre időben megérkezhessek.

Mindenképpen szerettem volna, egy olyan felvételt készíteni, ahol senki más nem fényképezheti a szerelvényt, helyismeret hiányában. Végül sikeresen elhelyezkedtem az ideiglenes vadászlesemen, s a személyvonat távozása után megérkezett az alapítvány Nohabos különvonata is, melyet aztán megörökíthettem serényen.

A videó, s fotó felvételek elkészítését követően a szomszédba Mohorára a szomszédos település szüreti felvonulási ünnepségére tekertem, kedves ismerőseim meghívására. Estefelé, miközben hazafelé tartottam, kiderült, egy forgalmi ok miatt Magyarnándorban, fél órás várakozása lett a menetnek pedig, ha ezt, akkor megtudom, még egy kép erejéig beelőztem volna a szerelvénynek.

Egy kis videó is készült a menetről, melyet itt most megtekinthettek: