Skip to content

BLOG | élet a vasúton, nógrádi tájakon Galbács Tamás kalauzolásával | Gabonaszállítás az Ipoly-völgyében | 2019 | 01 | 21 – 24

Tudomásom szerint két héttel ezelőtt dolgozott először ez a 753 608-2-es pályaszámú mozdony a nógrádi 78-as számú vasútvonalon, így nagyon megörültem, amikor meghallottam, hogy ismét megkapta a kishalmi tárolóban raktározott gabona elszállításának feladatát. Az érkezés napján hétfőn, az első fényképemet a Kálvária-hegy lábánál készítettem el, mely számomra akkor sikerülhetett volna 100%-ra, ha a pálya mentén található a bozót, ki lett volna irtva. A nap második felvételét, még a szerelvény állomásra érkezése után sikerült megörökítenem. A kora reggeli halvány fényekben egy-két hangulatfotót is lőttem, szerintem a megye egyik legszebb templomáról, mely a domboldalon szépen pompázott a kavargó ködfelhőben.

A rakott tehervonat visszafelé első körben Nógrádszakál állomásán, majd 20 perccel később Litke előtt is sikerült lencsevégre kapnom. A szerelvényt felhúzták Losoncra, majd onnan másnap reggel a mozdony már gépmenetben érkezett vissza. Ekkor fejemben ismét megterveztem a következő fotós helyszíneket, majd a reggeli vonattal sikeresen a helyszínre érkeztem. Az első szállítmányt Ipolytarnóc előtt található domboldalról rögzítettem, majd a mozdony később visszatért gépmenetben. Mivel Kishalomban jól haladtak a gabonás kocsik rakodásával, így mire a mozdony megérkezett, szinte azonnal indulhatott Losoncra az utolsó menet. A harmadik szállítmányt így végül délután fél 3 előtt pár perccel, Ipolytarnóc és az országhatár közötti pályaszakaszon sikerült megörökítenem.

Ha tetszett a bejegyzésem, kérlek, az itt található ikonok valamelyikével, oszd meg te is az ismerőseiddel.