Skip to content

BLOG | élet a vasúton, nógrádi tájakon Galbács Tamás kalauzolásával | FMK 004-es közlekedése és az UFDJ látványa a Nyugat-nógrádi tájban | 2021 | 12 | 10

Néhány héttel ezelőtt az egyik vonatos utazás közben arra lettem figyelmes, hogy a Lencse becenévre hallgató, Univerzális Forgóvázas Darus Jármű Nógrádkövesd vasútállomásán dekkol. Gyorsan sikerült is kinyomoznom, mikor fogja elhagyni az állomást, hogy aztán a tájban egy szép fényképet készíthessek róla. Tervben volt az is, hogy egy-két állomási felvételt is lövök majd, de végül egyik tervem sem valósult meg.

Bármennyire is különleges ez az univerzális markoló, hogy őszinte legyek, csak ezért az egy gépért lusta voltam átruccanni Nógrádkövesdre, annak ellenére, hogy a 78-as vonalon nem volt még képem erről a szerelvényről. Mivel úgy általában mindig jól informált vagyok, így most is tudtam, nem kell sokat várnom, mire ismét itt lesz. Közben jött aztán a másik hír, hogy hamarosan érkezik a szokásos FMK 004-es is, hogy bemérje a pályahibákat. December 10-ére volt a mérés ígérve, s mivel idő közben az UFDJ is megérkezett, végül úgy döntöttem, ezért a két különleges gépért mégis csak átvonatozom Nógrádkövesdre. A Bz kereszt után kényelmesen előkészültem, majd a sárgaságról a felvételeimet el is készítettem. Az FMk-ra várakozás közben aztán bepillantottam a vasútállomás várótermébe, ahol egy állandó fotókiállításom is megtekinthető, a vasúti múzeum előterében. Érdemes viszont azt is tudni, hogy az elmúlt hetekben újabb festményekkel bővült a tárlat, így természetesen az utókornak ezeket a képeket is megörökítettem. Gratulálunk Gordos Fanninak a festmények készítőjének.

Telt múlt az idő, az FMK azonban a várható érkezési időpontjához képest egy kicsit késett. Mivel fejben igen gyorsan összeraktam a menetrendet, tudtam, hogy Nógrádkövesdre csak a közeledő személyvonatok keresztje után közlekedhet. Így a napomat újraterveztem, s az Aszód felől érkező személlyel Magyarnándorba siettem. Hazaérkezve itthon aztán gyorsan a bringámra pattantam, így a becskei átjárónál a mérő érkezése előtt a vadászlesem el is foglalhattam. Mivel láttam, hogy a szerelvény lassan haladt, így sejtettem, hogy a Balassagyarmat felől érkező személyvonattal szemben, már nem engedhetik ki a nyílt pályára. A felszerelésem elpakolása után legurultam az állomásra, mikor már a közeledés közben hallottam, hogy duruzsol motorjának a hangja.

Az olvadozó hókupacokból kialakuló tócsákból, természetesen kedvenc felvételeimet készítettem, miközben az élet úgy alakította, hogy a végén Balassagyarmat vasútállomására is elutazhattam, ahol az Ipolytarnóci irányváltást követően még egy-két pillanatot elkaptam.

Ezt a néhány másodperces kis összeállítást a közlekedésről, ide kattintva tekinthetitek meg.

Ha tetszett a bejegyzésem, az alul található ikonok valamelyikével, oszd meg te is az ismerőseiddel.