Skip to content

BLOG | élet a vasúton, nógrádi tájakon Galbács Tamás kalauzolásával | FMK 004-es felépítményi mérőkocsi közlekedett Nyugat-Nógrádban a 78-as és a 75-ös vasútvonalakon | 2020 | 11 | 26

Bizonyára tudjuk, hogy évente két alkalommal halad el vasútvonalunkon az FMK 004-es felépítményvizsgáló mérőkocsi, mellyel a vágánygeometriai méréseket és az űrszelvény mérését végzik. Derült égből villámcsapásként ért az infó, hogy ez a szerelvény a mai napon fog leközlekedni a délelőtti vonatmentes időszakban. Nem nagyon tudtam elsőre eldönteni, hova is tervezzem a fotós helyszínemet, míg végül az egyik kedvenc vonalszakaszomra, a Fekete-víz felett átívelő vasúti hidakhoz igyekeztem. Több helyről is érkezett segítségnyújtás illetve tájékoztatás, hogy tudjam, mikor kell majd felcsöppentenem a madaram. Elvileg 09.45 körül már a gépnek Magyarnándorban kellett volna lennie, de negyed 10 lehetett, amikor megérkeztem a helyszínre.

A kerékpáromról lepattanva szinte azonnal megcsörrent a telefonom, hogy késnek és még csak most indultak el Aszódról. Elkezdtem számolgatni, ez kb. egy órás csúszás lesz, mire a kitervelt helyszínre megérkeznek. Gondoltam magamban, ugyan én már haza nem megyek, mert mire hazaérek, fordulhatok is vissza azzal a lendülettel. Így hát nem maradt más, mint a várakozás. Mögöttem a szántón, zúgott az MTZ, így nehéz volt érzékelni a vonat érkezését.. Röppentem közben egyet, azzal is telt az idő, eközben feltérképezhettem a terepet. Később egyre izgatottabb lettem, vajon szólnak-e majd nekem, hogy időben felröppenhessek. Hűvösebb lett, a telefon aksiját melegíteni és tölteni is kellett. Egyszer csak jött az infó, elindultak Nógrádkövesdről, kb. 10:45-re megérkezhetnek. Egyszer csak elhalkultak a traktorok és a távolból már a vonat csattogása is hallatszott. Megláttam a lámpáit világítani a távolban, s ekkor a drónomat máris izzítottam. Sikeres volt a felszállás, s azt követően a fénykép elkészítéshez a megfelelő pozicionálás. A kattintás pillanatára vártam, amikor a kedvenc nyárfasorom alá ért a vonat, ekkor végre telefonomon a gombot is megnyomhattam. A kép készítését követően ráfordultam, s ismét kattintottam. Végül egy néhány perces videót is sikerült rögzítenem, ahogy Mohora település felé osont a menet, szépen, lassan, csendben.

A menetről készült egy rövid kis videó is, melyet ide kattintva tekinthetek meg.