Skip to content

BLOG | élet a vasúton, nógrádi tájakon Galbács Tamás kalauzolásával | Desiro-s különvonat közlekedett Nógrádban | 2017 | 06 | 01 – 03

2017. június 02-án a Delta-Tech Mérnöki Iroda Kft. dolgozói különvonattal utaztak Győrbe, az új telephelyük átadásának ünnepségére. Az ABpmot (426) vagyis a Desiro iker motorkocsi Istvántelekről 1-én, éjszakai órákban érkezett Balassagyarmatra, hogy aztán másodikán reggel tovább indulhasson a kitűzött ulticéljára. A vonatot Magyarnándorban 23.27 perckor sikerült 2 db felvételen is lencsevégre kapnom, természetesen hosszú záridős technikával, hiszen tudtam a mozdonyvezetőnek a nándori állomáson meg kell állnia, egy gyors jelzőlámpa állításra. A második felvétel készítése közben azonban indulnia kellett, így érdekes fénycsíkokat produkált a szerelvénymenet. Másnap reggel 07.40 körül Magyarnándor határában, a Cserháthalápra vezető úti átjáróhoz érkezve csíptem el a Győrbe tartó menetet. Győrben a dolgozók az ünnepséget követően, elfoglalták helyeiket, s késő este indultak vissza a kiinduló állomásra, Balassagyarmatra.

Visszafelé Magyarnándorba 00.44-környékén érkeztek. Tudtam, hogy nagyon kevés időm lesz a felvétel készítésére, hiszen a mozdonyvezető helyett, a vonat személyzete fogja átállítani a jelzőkészüléket. Mivel nem tudhattam pontosan hol fog megállni a szerelvény, ezért azt sem tudtam, hogyan komponáljam meg előre a felvételem. A sötét fényviszonyok is nehezítették a dolgot, ebből adódóan sajnos nem sikerült helyesen megkomponálnom a képemet, így a vonat vége már nem fért rá a képre. Hosszú záridős képek elkészítése, több időt vesz igénybe, így a gyors jelző átállítása miatt esélyem nem volt újabb fénykép készítésére. Csapatunk a célállomásra, éjjel egy óra környékén érkezett meg. A 426-os 031-es Desiro motorvonat feladatát teljesítve, végül szombaton kora reggelről szerelvénymenetben távozott vissza Budapestre, s a balassagyarmati indulásával egy időben kerékpárommal én is megindultam Nógrádkövesdre, s pár perccel a begurulását megelőzve, a felvételek elkészítéséhez is felkészülhettem. Majd néhány kattintás és az engedélykérés után már indult is tovább Istvántelekre.

A vonat közlekedését ugyan csak egy-két perc erejéig, de egy videofelvételen is sikerült rögzítenem, melyet ide kattintva most meg is tekinthettek.

Ha tetszett a bejegyzésem, kérlek, az itt található ikonok valamelyikével, oszd meg te is az ismerőseiddel.