Skip to content

BLOG | élet a vasúton, nógrádi tájakon Galbács Tamás kalauzolásával | Bobó-s gyomirtóvonat közlekedett Nyugat-Nógrádban | 2020 | 08 | 18

Érkezett hozzám az információ, miszerint a Hatvan-Somoskőújfalu vasútvonalat a M.Á.V. Nosztalgia Kft. 209-es Bobója fújta, így már sejthettem, hogy a 78-as Aszód-Balassagyarmat-Ipolytarnóc-Drégelypalánk-Vác vonalakon is ez a gép fog dolgozni. Nagy öröm volt ez a hír számomra, mivel az utóbbi években szinte mindig a bordó MDa kapta ezt a feladatot. Az élet úgy alakította a napunkat, hogy a szerelvény közlekedésekor öcsém is itthon lehetett, igy a drónját is meg tudtuk reptetni egy-két Belső-Cserháti helyszínen. Egykori osztálytársammal, Bálinttal, már évek óta járjuk a nógrádi vidéket, azonban az utóbbi időben kisfiát is egyre több helyszínre elvisszük magunkkal, hogy megfertőzhessük őt a mezőgazdaság és a vasút szeretetével. Nekik köszönhetően sikerült több településen keresztül lekövetni ezt a nem mindennapi szerelvényt.

Nógrádkövesden egy-két földről készített felvétel mellett megköptettük a drónunkat is, majd a következő fotóhelyszínünk az előre be nem tervezett becskei vasúti átjáró volt, ahol természetesen sorompót kaptunk. Gyorsan kipattanva az autóból már lőttem is a képeket, ahogy a vízzel teli tartályokat és a vegyszeres kocsikat a Bobo döcögve rángatta felfele a becskei emelkedőre. Ez az emelkedő rendesen megfogta őket 20-30 percbe tellett mire Magyarnándorba átértek. Mi jóval hamarabb átértünk Nándorba, ahol állig felfegyverkezve drónnal és fotóaparáttal felkészülve, izgatottan vártuk már az állomáson felbukkanó szerelvényt. A képek készítését követően ismét autóba pattantunk, s a csesztvei elágazásig meg sem álltunk, ahol szinten megcsodálhattuk a fák között feltűnő gyomirtós szerelvényt. Balassagyarmatra érkezését is sikerült fotókon megörökítenünk, majd a mozdony körbejárásáról egy kis videót is sikerült rögzítenünk.

Tájékoztatásomnak köszönhetően Nesztor anyukájával Nógrádszakálban és Szécsényben is megtekinthette a szerelvényt. Mivel én már odáig nem követtem a menetet, az információért cserébe küldtek nekem képeket!

Egy pörgős videót is megtekinthettek, melyet a balassagyarmati körbejárás, valamint az Ipolytarnóc felé távozás közben készítettünk el.