Skip to content

BLOG | élet a vasúton, nógrádi tájakon Galbács Tamás kalauzolásával | Szójababot szállító tehervonatok közlekedtek Nógrádban | 2021 | 01 | 18 – 20

Éppen hogy csak, beindult a 2021-es esztendő, január hónapjának második hetében máris megérkezett Kishalomba az első gabonaszállító tehervonat. Mire megírtam volna a szerelvény fényképezéséhez kapcsolatos élményeimet, már jött is az értesítés, hogy hétfőn érkezik az idei év első szójababot szállító tehervonata is. Nagyon megörültem ennek a hírnek, s hétfőn kora reggel útnak is indultam, hogy ezt a tehervonatot is lencsevégre kaphassam. Hideg reggelre ébredtünk, -12-t mutatott a hőmérő higanyszála. Az egyik cimborám korábban már említette, ha érkezik felénk tehervonat, jelezzek neki, mert ő is szívesen eljönne velem, hogy megnézze. Így történt az, hogy Karikám is ellátogatott velem az Ipoly-völgyébe, a mesefilmbe illő tájba.

Ugyan ez a szerelvény csak feleakkora volt, mint amilyenek a kedvenceim szokta lenni, de azt gondolom, szinte minden alkalommal lehet egy-két új fotót lőni. Az 05.20-as busszal indultunk itthonról, s 07.00 órára már meg is érkeztünk Nógrádszakálba. A boltban gyors reggeli vásárlás, s indultunk is tovább a fotós helyszínünkre. Mivel felvidékről általában kapom a fülest, így nagyjából minden alkalommal ki tudom számolni, mikor érdemes a képek elkészítésére felkészülni. Ez most sem történt másként, s így napkelte után pár perccel már dokumentálhattam is az első rakott szerelvényt. A ZSSK Cargo mozdonyai első körben 22 db rakott vagonnal érkeztek, majd délután a mozdonyok gépmenetben Losoncra távoztak. Kedd reggel ismét újabb szójababos szállítmány érkezett a kishalmi rakodóba. Délután a megszokott időben a két mozdony a hétfőn megüresedett vagonokat a kiindulási állomásukra vontatta.

Szerdán reggel már csak az egyik mozdony gurult le gépmenetben a rakodónál maradó kocsik rendezésére, majd délután elszállították az utolsó kiürített tehervagonokat is. Természetesen kedden és a szerdán közlekedő szerelvényekről is voltak információim, de megmondom őszintén, lusta voltam kimenni, s a további pillanatokat dokumentálni.

Itt pedig egy néhány másodperces videót is megtekinthettek, a kora reggeli csípős fényekben.