Skip to content

BLOG | élet a vasúton, nógrádi tájakon Galbács Tamás kalauzolásával | Aláverőgép közlekedett Balassagyarmatra a Patvarci úti vágányzárba | 2020 | 09 | 20

Vasárnap nem sokkal az ébredésemet követően telefonomon vettem észre, hogy szolgálatban lévő barátom tájékoztatott, miszerint Nógrádkövesd felől egy aláverőgép fog közlekedni Balassagyarmatra, a Patvarci úti átjárójához, hogy a hétvégi vágányzárban elvégezhesse a zúzottkővel megszórt pálya aláverési munkáját. Háromnegyed tizenegy után egy perccel jött az értesítés, elindultak Kövesdről. Kérdeztem gyorsan öcsémet is, van-e kedve kijönni velem a faluszéli átjáróhoz, megnézni ezt a nem mindennapi a sárgaságot? Azt mondja, ő is kijön szívesen, bár drónja, sajnos az akkumulátorok feltöltése miatt éppen nincs üzemkészen.

A kerékpáromat ekkor még el kellett kezdenem pumpálni, igen rég használtam már azt is, ráadásul az első kerék szelepére nem sikerült megfelelően ráigazítani a pumpámat, ezért az szinte teljesen leeresztett. A percek azonban egyre gyorsabban repültek, végül öcsémmel együtt lassan a nyeregbe kerülhettem. Kb. 5 perces kerékpározás után kapkodva állítottam fel az állványom és illeszthettem össze a kamerás aparátom.

Mire kamerám a videofelvétel elkészítésre be lett állítva, s a fényképezőm is magamhoz vettem, öcsém mondja, Tomi nézd, már pirosan villog a jelzőlámpa. Meglepődött arccal ugyan, de azonnal indítottam is a felvételt, s a várva várt sárgaság, néhány másodperc múlva elő is bukkant a fasorral tarkított vasúti ívben. A videó forgott és a képek is elkészültek, majd a gép távozása után, kényelmesen mi is hazatekerhettünk.

Egy rövid videót is rögzítettem közlekedéséről. A felvételen éppen Magyarnándor előtt érkezik.